2022.szeptember 16-18. között került megrendezésre a 2022 Drone Racing World Cup Hungary, az első Magyarországon megrendezésre kerülő gyorsasági drónos FAI Világkupa futam. A Futam a Magyar Bajnokság záró futama is volt egyben.

A verseny a Magyarországi Drón Koalíció égisze alatt, a Magyar Drón és Multirotoros Egyesület (Drone Racing Hungary), az Edutus Egyetem és a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya szervezésében, a Technológiai és Ipari Minisztérium szakmai támogatásával valósult meg. A helyszín a ZalaZONE területén, az egyetemi tesztpályán valósult meg, ahol az elmúlt évek során a Budapesti Műszaki Egyetemmel karöltve olyan infrastrukturális beruházások is megvalósultak, amik egy drónverseny megrendezését jelentősen támogatják.

A verseny rendkívül izgalmas volt, szoros csatákat, tizedmásodperces különbségeket, vagyis igazi versenyélményt, test-test elleni küzdelmet hozott.

A világkupa futamot a koreai Kim MinJae nyerte meg, második helyen Hyeonjin Jang végzett szintén Koreából, a harmadik helyezett pedig Bulgáriából Antoni Georgiev lett.


A legjobb magyar versenyző a futamon Kőkuti Márton, alias Kutas lett, aki így egyszerre nyerte meg a Közlekedéstudományi Intézet által a legjobb magyar versenyzőnek, valamint az Edutus Egyetem által a legjobb 18 év alatti magyar versenyzőnek felajánlott különdíjakat.

A magyar bajnokságot, a Drone Racing Hungaryt Blahunka Máté, „Blahesz” nyerte, második helyen Vajas Benedek, „Vajcsi” zárt, harmadik pedig a még csak 13 éves Surányi Zsombor, „Surix” lett.

A három legjobban teljesítő magyar versenyző Kutas, Blahesz és Surix voltak, akik így a magyar bajnoki futam dobogós helyeit is megszerezték. Az esemény szakmai felelősei Csajtai Kristóf és Bakonyi Tamás versenyigazgatók voltak, akik hírnevükhöz méltó módon menedzselték a technikai kérdéseket és tették lehetővé, hogy pilóták a lehető legtöbb gyakorlással és kvalifikációs lehetőséggel vágjanak neki a versenynek. A versenyhétvége lebonyolítását a Kristóf által fejlesztett KTS névre keresztelt időmérő és közvetítő rendszer támogatta, amit az eseményt a live streamen keresztül követők is láthattak. Az egyébként magyar-angol nyelvű közvetítést Szujó Zoltán kommentátori munkája tette színvonalassá és még élvezhetőbbé.


A pilóták visszajelzései alapján a magyar futam kiváló hangulatú és fair verseny volt, ami méltó helyet foglal el a nemzetközi versenyek sorában. A kiemelkedő, közel 60 fős versenyzői létszám 11 ország pilótáit foglalta magában, ami biztosította, hogy a pilóták a maximális FAI pontokat kapják a világranglistában.

Az esemény nem jöhetett volna létre szponzoraink támogatása nélkül: FPV Garage, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, HungaroControl Zrt., Rotors and Cams Zrt., KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.,Széchenyi István Egyetem, Hotel Famulus Győr, Légtér.hu Kft., Mouldtech Systems Kft.

Szakmai partnereink voltak: Technológiai és Ipari Minisztérium, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.